Metsäläinen

Tiina Vakkala pitelee äänimaljaa käsissä metsässä.

On Sointumetsän metsäläisen vuoro esittäytyä. Olen luontointoilija, harrastelija kasvikuvaaja ja metsänomistaja. Peter Hess® sointukylpyohjaaja ja äänimaljahieroja (taso IV).

Olen liikkunut lapsesta saakka luonnossa. Luontosuhteeni olen rakentanut tänne Etelä-Lapin maisemaan, vaimeasti kumpuilevaan maastoon, metsiin, soille, kivirakkoihin, Kemijoen rannoille, Perämerelle ja sen saarille.

Myöhemmin työelämä vei minua eri puolille Suomea, mutta juuret pysyivät aina täällä pohjoisessa. Kymmenen vuotta sitten ostin kodikseni metsätilan ja siellä sijaitsevan puutalon Keminmaalta. Kohtasin luonnon aivan uudella tavalla sen ollessa läsnä myös arjessa. Välillä haastaen, välillä lempeästi ympäröiden.

Oman metsän merkitys on täällä vietettyjen vuosien aikana syventynyt ja kasvanut. Nyt olen juurtunut omaan maahan, jonka läsnäolon tunnen kehossani, vaikka olisin täältä pois. Tunnen puut, mustikkapaikat, suon, rakan ja reitin vaaran päälle. Tunnustelen talvi pakkasella vanhojen puiden kilpistä kaarnaa vaaran päällä ja mietin miten kauan ne ovatkaan täällä seisseet. Katselen keväisin auringon laskuja vaaran päältä, kun voimakkaat punaisen, keltaisen ja violetin eri sävyt valtaavat taivaan hetkeä ennen pimeää. Lumen sulaessa seuraan ensimmäisten metsätähtien ja kielojen kasvua ja istun ihailemassa kukka merta vaaran rinteessä. Huumaannun suolla kesän lämmittämien mäntyjen ja suopursujen tuoksusta. Kuljen lasten kanssa metsässä ihmetellen hämähäkkejä ja muurahaisia, kuunnellen puita, lintuja ja tuulta. Syksyisillä retkillä pysähtelemme syömään mustikoita, villivadelmia ja puolukoita.

Useimmille meistä nopeatahtinen ja virikkeitä pursuava nykyarki on vaativaa ja hektistä, ja niin minäkin koin jossain kohtaa uupumuksen. Voimat riittivät vain siihen pakolliseen, selviämiseen. Kun näin jatkuu pitkään, ei toipuminenkaan tapahdu hetkessä. Omalla matkallani olen saanut paljon apua luonnosta. Sain ajatuksen ja aloin valokuvata omaa metsää. Maatessani hiekan, neulasien, sammaleiden tai heinän päällä kuvaamassa milloin mitäkin kukkia, kantoja tai kiviä, päästin samalla kuva kuvalta metsän lähemmäksi sydäntäni. Kuvatessa tulee kiinnitettyä huomiota yksityiskohtiin ja vain oltua. Tunnusteltua omaa kehoa ja kuunneltua metsän viestejä. Tunnin kuvausreissu saattoi ulottua vain muutaman sadan metrin päähän mutta saaliina oli silti sata kuvaa. Metsä auttoi minua elpymään.

Kun uupumus väistyi hieman aloin opiskella muun muassa kiertotaloutta, resurssiviisautta ja, kestävää kehitystä. Green Care -diplomi koulutuksessa opin lisää luonnon hyvinvointivaikutuksista, ja tutustuin muihin luontopalveluita tarjoaviin toimijoihin ja yrittäjiin. Luin ympäristöfilosofiasta, ekopsykologiasta ja metsäkylvyistä terveysmetsästä ja suomalaisesta metsämytologiasta. Vanhoja viisauksia, perinteitä ja ajatuksia yhdistettyä uuteen tutkimustietoon ihmisen suhteesta luontoon. Sekä omiin kokemuksiini luonnon elvyttävistä vaikutuksista.

Pikkuhiljaa omasta metsästä muodostui toinen olohuone ja siellä vietettiin aina vain enemmän aikaa. Sinne ilmestyi laavu, nuotiopaikka, riippumattoja ja jurtta. Mietin mitä kaikkea mahtavaa täällä voisikaan tehdä. Eräänä talvipäivänä osallistuin Peter Hess® -sointukylpyyn ja sain kuulla upeaa gongin soittoa. Kuuntelin tarkkaan ihania ja taianomaisia ääniä. Ajattelin, että tuohon mielenkiintoiseen soittimeen pitää päästä tutustumaan lähemmin. Kohta pieni fen gongi roikkuikin, missäs muuallakaan kuin koivun oksassa metsässä.

Tiedonjano ei laantunut ja seuraavana syksynä olinkin Medi-Soundin ensimmäisessä äänimaljahieronta koulutuksessa Helsingissä. Kotiin tuomisina tuosta ihanasta viikonlopusta oli kolme upeaa Peter Hess® äänimaljaa ja valtava määrä ajatuksia ja tunteita. Sinä talvena ystävät saivat roppakaupalla äänimaljarentoutuksia ja jossain mielen sopukoissa alkoi muotoutua ajatus soivasta metsärentoutuksesta.

Olen saanut valtavasti iloa, itsevarmuutta ja hyvinvointia itselleni sekä maljoista että metsästä. Lopulta syntyi Sointumetsä, jonka tavoitteena on tuoda luonto jälleen lähemmäksi ihmisiä, tarjota ihana kokemus kauniissa metsässä sekä rauhallinen ja turvallinen paikka hiljentyä ja rentoutua.

Tiina 💚🌲